Recenzie Divergent de Veronica Roth

       
             Lumea in care traieste Beatrice Prior este impartita in 5 factiuni: Abnegatia - care dau vina pe egoism pentru problemele lumii, Eruditia - care e impotriva ignorantei, Prietenia - ei sunt impotriva agresivitatii,  Neinfricare - acuza lasitatea si Candoarea - sunt cei sinceri care urasc duplicitatea.
            Beatrice are 16 ani si impreuna cu fratele ei, Caleb va parcurge un test de aptitudini care are menirea sa ii dezvaluie de care factiune ar trebui sa apartina. Ea si familia ei apartin de Abnegatie, dar Beatrice stie ca acesta nu poate fi viitorul ei, si se hotareste ca la Ceremonia Alegerii sa fie egoista si sa aleaga ce crede ca i se potriveste cel mai bine. Ea stie ca fratele ei va ramane alaturi de parinti si va alege Abnegatia pentru ca e cel mai altruist om pe care il cunoaste.
             In mod normal, testul de aptitudini dezvaluie o factiune pentru fiecare persoana, dar in cazul lui Beatrice, concluzia este ca are inclinatii egale pentru 3 factiuni (ceea ce inseamna ca e Divergenta) - Abnegatie, Eruditie si Neinfricare.
             La Ceremonia Alegerii, Beatrice e surprinsa cand Caleb alege Eruditia, iar ea se alatura Neinfricatilor. Dar asta nu inseamna ca e deja membra, pentru ca ea si toti ceilalti novici trebuie sa parcurga 3 stagii de initiere - pregatirea fizica, emotionala si mentala.
             Astfel Beatrice isi incepe drumul schimbandu-si numele ( acum o cheama Tris ), incercand sa-si faca prieteni, cunoaste primii fiori ai dragostei dar atrage si dusmani, dusmani periculosi si invidiosi pe rezultatele ei, si trebuie sa aiba grija sa nu afle cineva ca e Divergenta pentru ca asta e foarte periculos.
Fragmente:
"Eruditii au publicat rapoarte dusmanoase despre Abnegatie, ceea ce a inceput sa ne afecteze relatiile din scoala. Vestmintele gri, tunsoarea simpla si comportamentul modest al celor din factiunea mea sunt menite sa- mi usureze uitarea de mine, iar ceilalti, la randul lor, sa ma poata uita mai usor. Acum, insa, au facut din mine o tinta."


"Noi, cei de la masa Abnegatiei, asteptam in tacere. Uzantele factiunii dicteaza pana si comportamentul inactiv, inlaturand preferintele individuale. Ma indoiesc ca toti Eruditii isi doresc sa invete in permanenta, sau ca oricine din Candoare savureaza o polemica insufletita, insa nimeni nu poate sa sfideze normele propriei factiuni, mai mult decat as putea eu."
Parerea mea:
Multa vreme s-a tot discutat despre aceasta carte. Era o intreaga nebunie, asa ca m-am decis sa o citesc si eu. Pot sa va spun cu mana pe inima ca nu regret. Ador pasajele cu simularile prin care a trecut Tris, cum se decide sa faca fiecare nebunie pusa la cale de Neinfricati, cum isi da seama ca ii place de cineva, pentru ca apoi sa fie convinsa ca acolo ii e locul. Eu, personal abia astept urmatorul volum, sa aflu aventurile prin care va trece Tris impreuna cu ceilalti.


„O carte captivantă, fascinantă.”               JAMES DASHNER

Tradus în peste 25 de limbi
Declarat de Publishers Weekly şi Amazon unul dintre cele mai bune 100 romane ale anului 2011
În curând film produs de Summit Entertainment (producatorii Twilight)

Comanda cartea AICI


Comentarii