Mini-recenzie Uratii (Uratii vol. 1) de Scott Westerfeld

Tally Youngblood abia asteapta sa implineasca 16 ani pentru a putea fi frumoasa.

La varsta de 16 ani, toata lumea trebuie transformata intr-o frumusete. Facand o nazbatie, Tally o intalneste pe Shay, o alta fata "urata" ca si ea. Aceasta nu vrea nici in ruptul capului sa devina o frumoasa asa ca fuge din Orasul Uratiilor in Tinutul de Fun, lasandu-i noii ei prietene o lista cu instructiunile cum poate sa ajunga si ea acolo in caz ca decide mearga si ea.
Doctorita Cable nu doreste sa o opereze pe Tally daca nu ii spune unde este Shay, asadar o trimite ca spioana in Tinutul de Fum.
De aici pana la o aventura palpitanta si periculoasa nu mai este decat un pas.Tally porneste spre Tinutul de Fum si aproape ca este omorata intr-un accident.
Acolo il intalneste pe David, prietenul lui Shay, despre care aceasta i-a mai povestit si se imprieteneste rapid cu el.

Insa cand afla ca de fapt prin transformarea intr-o frumoasa ti se schimba si impune un anumit mod de gandire, iar pe acest proces scrie cu litere mari PERICOL, o sa mai isi doreasca ea sa fie frumoasa sau o sa renunte la idee?


Parerea mea



Sincer, la inceput nu am crezut ca o sa fie mare lucru de ea, dar pe parcurs m-a convins. Este o carte foarte buna, autorul si-a lasat imaginatia sa zburde, iar acest lucru a dus la o opera minunata. Sfarsitul cu siguranta o sa va faca sa va doriti mai mult. Tally a luat o decizie foarte importanta si sunt curios sa vad ce o sa se intample acum ca acest lucru s-a intamplat. Sunt interesat sa vad daca reuseste sa se infiripe ceva intre Tally si X (probabil ca stiti deja cine) si sa aflu ce-o sa se mai intample cu ea si prin ce aventuri poate trece mai ales acum, cu decizia ireversibila.
Cartea ridica desigur si o problema de ordin moral: cine spune cine este frumos si cine nu? De ce toata lumea trebuie sa fie ridicol de frumoasa, ba chiar perfecta? Intr-o lume care pune pret pe frumusetea exterioara, cei "urati" sunt in pericol.



Comentarii