Recenzie Sora de Rosamund Lupton



           Existenta confortabila si lipsita de riscuri a lui Beatrice Hemming la New York, este complet data peste cap cand afla ca sora ei mai mica- Tess a disparut. Ea nu sta deloc pe ganduri, isi abandoneaza prietenii si jobul si se muta la Londra. Lupta ei pentru gasirea surorii incepe, cu atat mai mult cu cat aceasta este insarcinata si la cateva saptamani distanta de nastere.
           In scurt timp, Bee afla ca sora ei nascuse mai devreme de termen, un fat mort. Apoi apare si cadavrul lui Tess, iar politia este convinsa ca este vorba de o sinucidere din cauza unei depresii postnatale. Dar Beatrice nu vrea sa accepte acest lucru, si este convinsa ca sora ei a fost ucisa. Ea se bazeaza pe legatura ce exista intre ele, pe faptul ca stia ca sora ei pretuia darul vietii si ca o persoana atat de vesela si de plina de viata cum era Tess, nu s-ar fi sinucis. Dar aceste lucruri nu pot constitui dovezi pentru politie, iar Bee incepe lupta pentru a demonstra tuturor adevarul.
           Patrunzand tot mai adanc in viata lui Tess, Bee afla ca sora ei a participat la un experiment medical care promitea sa ii vindece copilul de o boala incurabila (fibroza chistica), ca tatal copilului era un barbat mai mare decat ea, casatorit, si asistent la facultatea lui Tess.
            Lucrurile se complica tot mai mult, Bee cauta suspecti, oameni capabili de crima si nu ia in seama parerea politistilor care refuza sa creada ca au de-a face cu ceva mai mult decat o sinucidere nici cand se descopera ca Tess avea in organism o cantitate mare de sedative si droguri. Dar Bee stie ca Tess nu s-a sinucis si este dispusa sa isi sacrifice si logodna pentru a putea demonstra acest lucru.
Fragmente:
"Am inteles atunci ca nutrisem speranta ca studenta din tine facuse ceva nebunesc, ca te purtasesi iresponsabil si nu-ti pasa de consecintele sarcinii, tarand-o pe vreun camp acoperit de zapada. Imi imaginam cum aveam sa te cert pentru nesabuinta ta absoluta. Raftul tau cu cosmeticale mi-a naruit toate inchipuirile. Nu mai era loc de speranta. Oriunde ai fi fost, nu avusesi nici o intentie sa ajungi acolo."
"Din cauza doctorului Nichols erau convinsi politistii  ca sufereai dde psihoza postnatala; din cauza lui erau siguri ca te-ai sinucis. Din cauza doctorului Nichols nu-l cauta nimeni pe ucigasul tau."
"Credeam ca trebuie sa pun totul sub semnul intrebarii, sa banuiesc pe toats lumea. Nu-mi puteam permite sa merg pe o singura cale, trebuia sa le cercetez pe toate, pana cand aveam sa-l gasesc pe criminal la capatul uneia dintre ele, in centrul labirintului."
Parerea mea:
Cartea este scrisa sub forma unei scrisori catre Tess si poate fi destul de dificil de inteles din cauza faptului ca are mai multe timpuri narative: Bee povesteste pas cu pas ce i s-a intamplat de cand s-a mutat la Londra, i se adreseaza direct lui Tess din prezentul unei depozitii. Deci poate fi putin confuz la inceput, dar pe parcurs, iti dai seama ca astfel, autoarea iti da cateva indicii despre ce se intampla, indicii misterioase care nu te ajuta sa gasesti raspunsul la unele intrebari, ci din contra, te face sa ai si mai multe intrebari fara raspuns. Finalul nu este deloc previzibil (eu m-am chinuit pe tot parcursul cartii sa aflu cine si de ce a ucis-o pe Tess,dar n-am reusit sa aflu adevarul doar cand mi l-a dat autoarea mura-n gura, deci in ultimele pagini), ceea ce ii confera romanului un ritm antrenant, ce te tine in suspans pana la final.

Opinii editoriale:
„Captivant si plin de stil, Sora se afla in punctul acela destul de greu de atins in care romanul politist si marea literatura se intalnesc.“ - Jeffery Deaver

„Un thriller gotic exceptional... care ascunde, deopotriva, o forta devastatoare.“ - The Guardian

„Lupton construieste suspansul nu numai in jurul subiectului si al deznodamantului sau brutal, ci si in jurul caracterelor...“ - The New York Times

„Scris cu forta si cu eleganta unei tinere Daphne du Maurier, romanul este excelent si anunta un talent cu adevarat original.“ - Daily Mail

Comanda cartea AICI


Comentarii