Recenzie Cenusa pentru cenusa de Tami Hoag


             Kate Conlan este o fosta agenta FBI, devenita acum avocata martorilor. Ea ajuta victimele sa treaca peste traume, sa depuna marturie si sa isi revina. Dar acum are parte de un caz dificil: ii este incredintata o adolescenta care se presupune ca a vazut un criminal in serie in timp ce isi incendia ultima victima. Tanara, tulburata, confuza si neincrezatoare in politie este ajutata de Kate, dar agenta nu stie daca se poate baza pe spusele ei, mai ales ca aceasta ascunde unele lucruri.
            Criminalul  facuse deja trei victime: doua prostituate si fiica unui miliardar misterios pe nume Peter Bondurant. Acesta din urma cere ajutorul FBI, iar un geniu in portretele psihologice ale criminalilor in serie este adus- John Quinn. Acesta nu ii este necunoscut lui Kate, cei doi lasand in urma un trecut dureros si 5 ani de cand nu se mai vazusera. Agentii insarcinati cu acest caz sunt Sam Kovak si Nikki Liska, ajutati de Quinn. Toti incearca sa afle mai multe despre ultima victima, cu care criminalul pare ca avut ceva mai personal,  dar Peter, tatal ultimei victime nu le face misiunea mai usoara, nu vrea sa colaboreze, isi trimite avocatii sa vorbeasca in locul lui, ceea ce il face pe Quinn sa creada ca acesta ascunde ceva. Curand, agentul FBI isi da seama ca fiica lui Peter e cheia care duce la gasirea criminalului, piesa lipsa a unui puzzle macabru, victima care nu se potriveste in genul celor vizate de criminal. Dar va reusi  sa puna piesele cap la cap inainte ca criminalul sa mai faca o victima? Va reusi martora sa ajute la realizarea unui portret robot? Va folosi la ceva acest lucru? Vor putea Kate si John sa lase trecutul in urma si sa se concentreze pe prezent? Pe prezentul unde un criminal in serie da tarcoale, il provoaca pe Quinn si a pus ochii pe Kate...
Fragmente:
"Unii ucigasi sunt nascuti. Unii ucigasi sunt facuti. Si, uneori, originea dorintei de a ucide se pierde in hatisul radacinilor care alcatuiesc o copilarie urata sau o tinerete periculoasa, astfel incat nimeni sa nu poata afla vreodata daca pornirea a fost innascuta sau creata."

"A ucis cu mult inainte ca voi sa gasiti prima victima si a ramas nedescoperit. Faptul ca a ramas nepedepsit   l-a facut sa se simta indraznet, invulnerabil. Prezentarea cadavrelor intr-un loc public e riscanta si sugereaza aroganta. Mai sugereaza si genul de ucigas care poate fi atras de ancheta. Vrea sa i se dea atentie, urmareste stirile, decupeaza articole din ziare."
"Ceea ce avusesera impreuna fusese o legatura mai profunda decat cunoscuse vreodata, dar nu atat de adanca sau de stransa incat sa supravietuiasca stresului descoperirii si al dezaprobarii, si predispozitiei lui Kate spre vinovatie."
"Regreta ca-si dorise mai mult. Regreta ca nu avusese mai multe de dat. Insa nu putea sa se gandeasca la o singura atingere, la un singur sarut, la o singura noapte in bratele lui, si sa regrete o clipa macar. Ii daruise dragoste si intelegere, tandrete si alinare, cand avusese cea mai mare nevoie de ele, cand o duruse atat de mult, cand se simtise atat de singura. Cum ar fi putut sa regrete asta?"
Parerea mea:
Am citit in urma cu ceva timp o alta carte a autoarei si mi-a facut o impresie placuta. Acum am decis sa incep aceasta serie si sa vad daca o sa-mi placa. Ei, ce pot sa va spun? Mi-a placut! M-a impresionat. M-a tulburat! Are tot ce trebuie: un criminal care isi tortureaza, ucide si incediaza victimele, un agent FBI puternic pe dinafara, dar fragil si afectat pe dinauntru, o avocata predispusa spre invinovatire care nu a uitat legatura ce s-a creat intre ea si John, inca de pe vremea cand ea era casatorita. Trebuie sa va spun ca identitatea criminalului a fost o necunoscuta pe toata durata cartii, am aflat cine era doar in ultimele pagini cand vrea sa pedepseasca o ultima victima, si sa va spun ca nu as fi ghicit cine era, ceea ce m-a facut sa banuiesc pe toata lumea. Deci, o recomand, e o carte care te tine in priza si are tot ce trebuie.

Date despre carte:
Titlul original: Ashes to ashes - 1999

Aparitia in Romania: Editura Miron
Traducere: Mihnea Columbeanu
Numar pagini: 639
Seria din care face parte: Kovak/ Liska:
                                     1.Cenusa pentru cenusa
                                     2.Tarana pentru tarana
                                     3.Adevar periculos
                                     4.The 9th girl



Comentarii

  1. Fenomenala serie! Un roman de milioane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. M-a cucerit seria asta si imi pare rau ca nu s-a tradus si volumul 4- The 9-th girl.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!