Recenzie Casa blestemata de Mary Higgins Clark


               Liza Barton este o fetita de 10 ani, care se trezeste in toiul noptii auzind tipetele mamai sale. Aceasta se certa cu iubitul ei, tatal vitreg al Lizei. In incercarea de a-si apara mama, Liza pune mana pe un pistolul si ii cere tatalui vitreg sa ii lase mama in pace. Are loc o lupta, pistolul se descarca, iar mama Lizei este impuscata mortal. Toata vina cade asupra fetei, iar ziarele si mass-media o compara pe fata cu o celebra criminala. Tatal ei vitreg- Ted Cartwright a declarat tribunalului ca Liza si-a ucis intentionat mama, dupa care a incercat sa il ucida pe el. Desi multa lume pare sa ii dea dreptate lui Ted, tribunalul pentru minori decide ca totul a fost un accident.
              24 de ani mai tarziu, Celia Nolan, acum mama unui baietel, este surprinsa de sotul ei- Alex, care ii cumpara o casa. Aceasta casa e aceeasi in care Liza Barton si-a ucis mama, in care ea si-a ucis mama. Sotul ei nu ii cunoaste trecutul, nu stie ca ea e Liza Barton, iar Celia incearca sa-si ascunda reactiile cand vede casa. Dar cand se muta, nu poate sa isi ascunda socul, deoarece gaseste casa vandalizata, pe gazon era scris cu vopsea rosie "Casa micutei Lizzie... Feriti-va!", iar pe usa era desenat un craniu, cu aceeasi vopsea rosie. Celia lesina, iar imaginea ei ajunge pe prima pagina a ziarelor.
              Agenta imobiliara care i-a vandut casa lui Alex, se ofera sa o ajute pe Celia sa caute un alt imobil (deoarece se simtea vinovata ca nu ii prezentase lui Alex istoria casei, iar vanzarea putea fi anulata). Agenta gaseste casa perfecta pentru Celia, dar cand femeia ajunge acolo, o gaseste pe agenta ucisa. Intra in panica si conduce repede pana acasa, dupa care anunta politia. Astfel, Celia devine "persoana de interes" in ochii politiei, care considera ca ea avea suficiente motive pentru a o ucide pe agenta. Iar comportamentul ciudat al femeii, le da impresia ca mai ascunde ceva.
             Devine tot mai clar ca un criminal periculos incearca sa ii faca Celiei, viata un calvar. Dar cine si de ce? Stie cineva adevarul despre ea? Ii va marturisi Celia adevarul sotului ei? Va reusi sa isi reabiliteze numele, sa arate tuturor ca nu si-a ucis mama cu premeditare? Va putea sa se protejeze pe sine, dar si pe fiul ei?
Fragmente:
"Ted Cartwright a mintit atunci cand a povestit ce se intamplase in noaptea aceea si o sa dovedesc ca atunci cand am luat pistolul in mana, am facut-o pentru a-mi apara mama si nu pentru a o omori."
"O sa-i spun lui Alex si intregii lumi cine sunt, dar am s-o fac atunci cand voi afla tot ce s-a intamplat in acea noapte, cand voi afla de ce mamei ii era atat de frica de Ted."
"Putea oare sa creada ca mintea mea era atat de fragila, incat faptul ca am revenit in casa aceasta, plus actele de vandalism care mi-au adus aminte de sangeroasa tragedie m-ar fi putut da peste cap?"
"Dintotdeauna am fost de parere ca Liza, cand era copila, a fost victima rautatilor lui Ted, si cred ca acum, nu stiu din ce motiv, cineva incearca sa o faca pe Celia Nolan sa para vinovata de crimele petrecute."
Parerea mea:
Se pare ca, cu cat citesc mai mult Mary Higgins Clark, cu atat imi place mai mult. Aceasta e a treia carte a autoarei pe care o citesc (deja am inceput-o pe a patra) si nu ma satur. Personjul negativ e intotdeauna o surpriza, dar in aceasta carte chiar m-a luat prin surprindere. Nu vreau sa dezvalui prea multe, sunt multe evenimente, multe crime si alte delicte. Merita sa cititi cartea- la fel si celelalte carti ale autoarei, nu o sa va plictisiti, o sa aveti parte de o lectura placuta, antrenanta, plina de suspans.
Date despre carte:
Titlul original: No place like home- 2005
Aparitia in Romania: Editura Orizonturi- 2005
Traducere: Liviu Mateescu
Nr. pagini: 392

Comentarii