Recenzie Taci si uita de Carlene Thompson

         

               Teresa Farr este o tanara de 16 ani care locuia impreuna cu tatal ei, mama si sora vitrega. Mama naturala a Teresei a trecut printr-o perioada depresiva si tatal ei nu o lasa pe femeie sa se apropie de Teresa si de fratele ei. Sora vitrega a Teresei este o pustoaica de 8 ani- Celeste- de care Teresa s-a apropiat. Intr-o noapte Teresa aude zgomote si merge in camera parintilor. Ii gaseste intr-o balta de sange, cu multiple rani de injunghiere. Spera ca Celeste este bine si merge spre camera acesteia. Pe coridor, da peste asasin imbracat cu un impermeabil negru si cu gluga. Criminalul o raneste la brat, ii face semn sa taca si isi vede linistit de drum. Cand Teresa intra in camera lui Celeste, fetita nu e nicaieri. Aceasta era ascunsa in cutia cu jucarii, strangandu-si ursuletul in brate. Daca nu ar fi avut acel ursulet, fetita probabil ar fi murit din cauza ranilor.
              8 ani mai tarziu, Teresa isi sarbatoreste ziua de nastere in restaurantul lui Mac- fostul logodnic. Mac este fiul servitoarei care lucra pentru familia Farr, baiatul de care ea s-a indragostit de cand era adolescenta. Alaturi de ea se afla cumnata ei, dar si buna prietena a mamei Teresei. In cei 8 ani care au trecut, totul s-a schimbat: criminalul marturisise si isi astepta executia, mama Teresei a disparut, Celeste nu a mai vorbit deloc din noaptea in care cineva i-a ucis mama, fratele Teresei s-a insurat si a preluat compania tatalui, iar Teresa si-a cumparat o casa si isi castiga existenta din lectii de calarie- ea detinand cativa cai.
Acum, dupa 8 ani de la crime, criminalul isi schimba declaratia, marturisind ca el a ucis multi oameni, dar nu si pe familia Farr.
               Celeste- acum o tanara de 16 ani, ia masa in oras alaturi de tatal ei. Brusc, fata incepe sa vorbeasca, dar nu spune nimic despre ce s-a intamplat in urma cu 8 ani. Ce nu stia nimeni este faptul ca fata a inceput sa vorbeasca deoarece simtise un anumit miros- aroma dulce a lemnului de santal- miros pe care il remarcase si in acea noapte ingrozitoare in care i-a fost ucisa mama.
                Teresa se reintalneste cu Mac, danseaza si discuta putin cu el, iar la plecare gaseste un bilet in masina: "Celeste isi aminteste noaptea in care tu i-ai omorat mama, dupa care ai incercat sa o ucizi si pe ea. Va vorbi curand, iar in secunda aceea, se va dezlantui cu adevarat cosmarul vietii tale."
Viata Teresei se schimba complet deoarece multa lume o considera vinovata de moartea parintilor ei, iar acum- cand criminalul si-a schimbat declaratia, totul se schimba, chiar si afacerea ei avand de suferit.
Teresa este hotarata sa afle adevarul, insa curand isi da seama ca toti au secrete, ca multi au avut motive sa ii ucida parintii... Ce se va intampla in continuare? Va reusi Teresa sa afle adevarul? Ce se va intampla intre ea si Mac? Cine este criminalul si de ce acesta i-a injunghiat pe toti, iar ei i-a provocat doar o rana superficiala? Cine va fi urmatoarea victima si cum se va sfarsi totul?
Fragmente:
"Teri simti instinctiv nevoia de a-l strange mai tare in brate. Mac era inca extrem de atras de ea, iar ea nu indraznise niciodata sa se arate calda, tandra, vulnerabila."
"Vreau sa va spun ca sunt convins ca, intr-o zi, persoana care a injunghiat-o pe fetita aceea va capata ceea ce merita. Dumnezeu se va razbuna pe cel care i-a ucis, indiferent cine ar fi acea persoana, iar asta se va intampla curand."
"Deci, dupa opt ani, Celeste a vorbit din nou, si a pomenit despre moarte si despre mine, criminalul s-a hotarat sa declare lumii intregi ca nu i-a ucis el pe Hugh si Wendy Farr. O potrivire de-a dreptul fabuloasa."
"Eu sunt singura care nu are alibi. Eu i-am lasat pe toti sa inteleaga ca o urasc nespus pe Wendy, ca ii port pica tatei pentru ce i-a facut mamei, ca uram faptul ca eram obligata sa locuiesc sub acelasi acoperis cu ei."
"In noaptea aceea, eu am fost singura din toata casa care nu a fost ranita grav. Daca politia ar fi gasit macar o singura dovada- arma crimei, urme de sange in dus sau haine pline de sange- ma inchideau mai mult ca sigur."
Parerea mea:
Desi aveam de ceva vreme cartea, abia acum am citit-o si nu-mi vine sa cred cat de frumoasa a fost. Desi are mai bine de 500 de pagini, nu m-am plictisit nici o clipa. S-au intamplat foarte multe lucruri si a avut tot ce trebuie: suspans, crime, mister, secrete, dragoste si prietenie. Imi pare tare rau ca "Taci si uita" este singura carte tradusa a autoarei, deoarece aici a facut o treaba excelenta.
Date despre carte:
Titlul original: If you ever tell- 2008
Aparitia in Romania: Editura Lider- 2010
Traducere- Petruta Ionescu
Nr. pagini: 522

Comanda cartea AICI


Comentarii