Recenzie Magicienii (Magicienii vol. 1) de Lev Grossman


Multumiri multe celor de la libraria online Libris pentru ca mi-au oferit aceasta carte pentru a-i face recenzia.

Quentin Coldwater este un baiat aparent normal pe cale sa se inscrie la colegiul Princeton cand ceva neprevazut se intampla. Acesta isi gaseste interviatorul mort. Pe drum spre casa, dupa aparitia ambulantei, Quentin se abate de la drumul sau si ajunge din greseala la o cladire ciudata. Aici este preluat de decanul Foggs care-i propune sa dea o proba pentru a intra la Colegiul de magie Brakebills, stiind ca aparitia sa la Brakebills nefiind o coincidenta, mai ales ca scoala este invizibila oamenilor de rand. Quentin da proba si astfel intra la Colegiul Brakebills. Aici se imprieteneste cu Alice, Penny, Eliot si Josh, cu care isi va petrece o gramada de timp de acum inainte. Timpul trece repede, iar informatiile si vrajile sunt asimilate repede de tinerii vrajitori. Dupa absolvire, Quentin si gasca se muta impreuna si incep sa cada in ispite: drogurile, alcoolul, sexul sunt la ordinea zilei. Insa intr-o zi, totul se schimba, Penny gaseste la negustorul care vinde obiecte folositoare vrajilor un nasture care permite calatoria in alte lumi. Quentin isi da seama cu stupoare ca povestile citite cand era mic copil sunt adevarate si tinutul magic Fillory chiar exista. Tinerii chiar se aventureaza si merg in Fillory, unde spre deosebire de carte, tinutul nu mai este ce era odinioara. Santinela Ceasurilor pare sa fie raul suprem in Fillory, iar tinerii doresc sa nimiceasca pericolul pentru ca tinutul magic sa fie cum a fost odata. Usor de zis, greu de facut. De aici pana la o aventura magica, epica nu este decat un singur pas.

Parerea mea / Detalii

  • Fanii seriei "Cronicile Spiderwick" de Holly Black si a "Stapanului Inelelor" de JRR Tolkien vor fi mai mult ca incantati sa citeasca aceasta carte plina de magie, intamplari neprevazute si pericole.
  • Seria este asemanata sagai "Harry Potter", insa cea din urma mie personal mi se pare mai captivanta si de departe mai buna decat aceasta, desi este o serie pentru copii. Au subiecte comune si de aceea probabil de aici si asemanarea. Dar nu mi-a placut ce a spus George RR Martin cum ca este "ca si cum ai compara un whisky irlandez cu un ceai usor" si are o sensibilitate care nu este intalnita in cartile lui JK Rowling. Ba din contra, eu chiar gasesc seria lui JK de multe ori mai sensibila, mai imprevizibila si mult mai atractiva decat cea de fata, dar desigur, gusturile nu se discuta si parerea mea este diferita de cea a lui RR Martin.
  • Desi actiunea se petrecea destul de greu, si uneori aveai impresia ca nu duce nicaieri si te tot asteptai sa cada "bomba", iar ea nu mai cadea, tot nu am lasat cartea din mana. A avut acel ceva care te tot atragea. Desi te enerva putin, tot citeai in continuare. E o senzatie ciudata care nu prea poate fi explicata.

Fragmente

"Acum ceva se fisurase in lumea lui ideala, iar frica si nefericirea o inundau ca apa inghetata si murdara dintr-un baraj spart, iar multumirea pe care de-abia o gasise se scurgea si ea la vale. Brakebills semana din ce in ce mai putin cu o gradina secreta si mai mult cu o tabara de armata. Nu se aflau intr-o povestioara inofensiva, in care greselile erau automat indreptate; era inca in lumea reala, unde tot se mai intamplau, fara vreun motiv lucruri rele si pline de amaraciune, iar oamenii plateau pentru fapte de care nu erau responsabili."

"Quentin nu zambea. N-avea nimeni de gand sa spuna nimic? Aceea era magie neagra. Nu era cu siguranta vreun puritan, dar ce vazuse era o vraja menita sa patrunda prin carne, sa raneasca fizic. Incalcau atatea limite, incat ii venea greu sa-si mai dea seama care erau."


Citate

"De nu va pricinui nimanui vreun rau, fa dupa cum iti e placul."




Alcatuirea cartii

Patru carti - 26 capitole, 573 de pagini

Nota: 3.5 / 5

COMANDA CARTEA AICI

Gasiti aceasta carte si la sectiunea de carti in limba engleza.



Comentarii