Recenzie Ghici cine moare primul de M.J Arlidge


            Doi iubiti se intorceau acasa de la un concert. Au facut autostopul, iar o femeie s-a oferit sa ii duca acasa. Au fost drogati si rapiti. Aruncati intr-o piscina adanca de vreo 4 metri, intr-o zona nepopulata,unde nimeni nu le aude tipetele. Fara apa sau hrana, cat pot supravietui? Un telefon le ofera o solutie: un pistol cu un singur glont. Daca vor sa scape, unul din ei trebuie sa il ucida pe celelalt. Telefonul necesita o parola, deci nu se pot efectua apeluri. Aceasta e singura solutie: crima.
            Inspector-detectiv Helen Grace este o femeie puternica si respectata. Ea a avansat repede in cariera, deoarece isi ascunde problemele si se refugiaza in munca. Nu are familie sau copii, iar toata atentia ei se concentreaza in cazurile la care lucreaza. Cand aude ca o tanara de 21 de ani spune ca si-a ucis iubitul, Helen trebuie sa afle ce s-a intamplat. Fata- Amy este tacuta, vizibil slabita si plina de remuscari. Spune ca nu a avut alta optiune, ca dupa mai multe zile petrecute in captivitate, iubitul ei i-a cerut sa il ucida.
           Povestea pare incredibila, dar cand Amy ii duce la cadavrul iubitului ei, Helen si echipa isi dau seama ca fata a spus adevarul. Ancheta incepe, dar Helen se loveste de lipsa indiciilor. Apoi, doi barbati- colegi de munca, dispar in acelasi mod- dupa ce au facut autostopul. Se pare ca jocul a inceput din nou.
Dar cine ar face asa ceva? Cine ar forta un om sa ucida si de ce? Cati oameni vor trece prin acest cosmar? Va afla Helen adevarul? Sunt victimele intamplatoare sau au o legatura? Va pune Helen capat crimelor sau criminala va ajunge si la ei?
Fragmente:
"Pe jos, langa telefon, o sa vezi un pistol. Are un singur glont.Pentru Sam sau pentru tine.Acesta este pretul libertatii tale. Trebuie sa ucizi ca sa traiesti. Vrei sa traiesti, Amy?"
"Ridic capul si o vad pe Amy cum se uita la pistol. Ar fi in stare sa-l ia? Acum doua saptamani as fi zis ca e cu neputinta. Dar acum? Increderea e un lucru fragil- greu de castigat si usor de pierdut. Nu mai sunt sigur de nimic. Tot ceea ce stiu este ca unul dintre noi va muri."
"Presimtea ca jocul va fi indelungat, inversunat si fatal. Era limpede ca aveau de-a face cu o persoana organizata, inteligenta si tipicara. Mobilul acestor crime ramanea un mister, dar anvergura criminalei nu mai putea fi pusa la indoiala."
"Chiar daca nici un politist nu ar fi recunoscut-o, astfel de crime te dezumflau de tot. Te faceau sa simti ca experienta ta nu valoreaza doua parale, ca instinctele te-au inselat, iar pregatirea ta a fost jenant de inadecvata. Astfel de crime iti naruiau intregul sistem de valori."
"Cum isi alege victimele? Si de ce? Uraste ambele persoane rapite sau doar pe una singura? Cum poate sa prevada rezultatul? Ii pasa cine moare si care traieste? De ce tocmai acestea? Ce i-au facut?"
Opinii editoriale:
M. J. Arlidge a creat o eroină memorabilă: inspectoarea Helen Grace.         – Daily Mail
O poveste captivantă şi înfricoşătoare, scrisă magistral.        – Sun
Îţi dă fiori!   – Sunday Mirror
Parerea mea:
Aveam cartea asta pe engleza pentru ca mi-a placut descrierea. N-am apucat sa o citesc in engleza, dar am descoperit ca a fost tradusa la noi. Si atunci am zis ca trebuie neaparat sa o citesc. 
Prima pagina ne introduce direct in mijlocul actiunii: "Sam doarme. Acum as putea sa-l omor."
Si atunci m-am intrebat ce se imtampla in 400 de pagini? Dar nu va faceti griji, nu duce lipsa de evenimente. Multi oameni sunt rapiti, cunoastem multe personaje, cea mai importanta fiind detectiva Helen Grace. Dar ii cunoastem si pe Mark si Charlie- Mark fiind partenerul lui Grace, iar Charlie- o politista pe care Helen se poate baza. 
Mi-a placut misterul din jurul criminalei: stiam ca este vorba despre o femeie, dar cei care au supravietuit/ ucis au dat declaratii contradictorii in legatura cu infatisarea ei.  Avem ocazia sa patrundem si in mintea criminalei, sa vedem cum si de ce a inceput sa ucida. Ce puteam sa cer mai mult? 
Un roman de debut fascinant, primul volum al unei serii care se invarte in jurul detectivei Helen Grace. Abia astept volumul 2!
Date despre carte:
Titlul original: Eeny Meeny- 2014
Aparitia in Romania: Editura Trei- 2015
Traducere: Lucian Niculescu
Nr. pagini: 400
Seria din care face parte: Helen Grace:
                                                  1. Ghici cine moare primul
                                                  2.  Pop Goes the Weasel
                                                  3. The Doll's House
                                                  4. Liar Liar




Comentarii

  1. Am cartea pe wishlist si inca sunt in dubii daca merita asa de tare. Imi aminteste putin de SAW... ma rog, de parodie :D Sper totusi sa merite si sa fie o lectura placuta. -D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am avut dubii si ma bucur- a fost o lectura frumoasa. Eu zic ca a meritat. Lectura placuta, daca decizi sa o citesti. Cindy

      Ștergere
  2. Suna foarte interesanta cartea, am adaugat-o pe wishlist

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar a fost interesanta. Sper sa reusesti sa o citesti, a fost frumoasa. Multumesc de comentariu. Cindy.

      Ștergere
  3. Sună prea bine sinopsisul acestei cărți. :D Dacă am fost convins s-o citesc doar citindu-l, aruncând o privire pesste recenzia ta nu-mi pot dormi decât, și mai mult, s-o citesc. Frumoasă recenzia! Seară faină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu ca suna bine descrierea, asta m-a convins si pe mine ;) O seara frumoasa si tie si sper sa reusesti sa o citesti. Cindy

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!