Recenzie Vocea Pumnalului (Pe Taramul Haosului vol. 1) de Patrick Ness

Multumiri librariei online Libris pentru ca mi-au trimis aceasta carte din colectia lor foarte ampla de carti online.

Spacsii, niste extraterestrii de pe alte lumi, au lansat un virus pe Pamant care a ucis jumatate din barbati si toate femeile si i-au inebunit pe supravietuitori. Atunci s-a format Noua Lume.
Todd Hewitt este singurul baiat ramas in Prentisstown, orasul populat in intregime de barbati - cei care au implinit varsta de 13 ani. Todd mai are inca o luna pana sa implineasca 13 ani si sa devina in mod oficial barbat. Insa orasul Prentisstown nu este unul obisnuit. Aici oamenii isi pot auzi unul altuia gandurile, Vacarmul - dupa cum il numesc ei. Dar ceva neasteptat se intampla, iar Ben si Cillian, cei care-l ingrijesc pe Todd, in urma decedarii mamei si a tatalui acestuia, il trimit pe Todd departe de oras, unde sa fie in siguranta. Fara prea multe raspunsuri, Todd porneste impreuna cu cainele sau Munchee intr-o aventura periculoasa, pe alte taramuri, unde descopera surprins ca Vacarmul nu exista. Pe drum o intalneste pe Viola, o tanara a carei nave s-a prabusit si care este singura pe o alta lume. Cei doi impreuna cu Manchee cauta acum adapost departe de tirania primarului Prentiss si a fiului sau Prentiss Junior si de armata de barbati care-i cauta.

Parerea mea

  • Ce-am face daca toata lumea ne-ar auzi gandurile in orice minut a zilei? Cu siguranta am fi mult mai atenti la ce gandim, ca doar nu dorim sa auda lumea toate lucrurile nebunesti care ne pot trece prin cap intr-o zi. Asa ca il inteleg intru-catva pe Todd care se simte bine pe in alte orase, unde exista o liniste deplina, unde gandurile lui sunt in siguranta si unde doar el poate auzi Vacarmul propriu.
  • Patrick Ness are un stil de a scrie cam ciudat si pe alocuri enervant. Sunt foarte multe repetiti ale unor sintagme, expresii pe care le foloseste la nesfarsit si foarte multe "si-uri". Spre exemplu avem la pagina 301, care este de fapt doar jumatate de pagina, deoarece acolo se termina capitolul, 27 de utilizari a cuvantului "si". Va dati seama cat de enervant e...
  • Avem de-a face cu un erou cam inutil, sau nu stiu daca se doreste a fi un erou, dar Todd este chiar inutil de multe ori. Poate si pentru ca inca nu este un barbat, nu are foarte mult curaj si nu este capabil de multe ori sa-i protejeze pe Munchee si Viola. Nu este nici capabil de crima (crima e mult, dar macar riposta) in multiplele dati in care Aaron sau Prentiss Junior aproape ca-l omoara sau in ranesc mult.
  • Este iritant si faptul ca nu se prea mentioneaza motivul calatoriei lui Todd. De ce l-au trimis Ben si Cillian de acasa? Cred ca o singura data am citit despre un posibil motiv,care oricum nu duce nicaieri si nu te ajuta cu nimic. Se pune mult accentul pe calatorie, motivul drumului initiatic si lucruri de genul acesta si este de multe ori inutil. Am inteles, Todd fuge sa-si salveze viata. Si tot fuge, si tot fuge. Dar pana cand? Si de ce? E cam aiurea. Am citit ca a primit si multe premii aceasta carte, sincer habar n-am de ce. Este foarte laudata, dar practic in carte nu se spune nimic. Cert e ca nu o sa ma grabesc sa citesc continuarile, asta daca cei de la Trei o sa continue seria...



Citate

"O sa devin in curand barbat si barbatii nu fug cand le e frica."

Fragmente

"Acolo m-am nascut eu, in toata harababura aia, cu mlastina ultraaglomerata, cimitirul ultraaglomerat si orasul ala nu prea aglomerat, asa ca nu-mi amintesc nimic, nu-mi aduca aminte de o lume fara Vacarm. Tata a murit de o boala inainte sa ma nasc eu si apoi a murit si mama, bineinteles, asta nu-i nicio noutate. Ben si Cilliam m-au luat la ei si m-au crescut. Ben zice ca mama a fost ultima femeie, dar toata lumea zice asta despre mamele tuturor. S-ar putea ca Ben sa nu minta, el crede ca e adevarat ce zice dar cine stie?"

Alcatuirea cartii

505 pagini, 6 Parti, 42 Capitole

NOTA: 2.5/5



Puteti comanda cartea AICI.

Gasiti acest volum si urmatoarele la sectiunea de carti in limba engleza sau pe pagina cu carti a autorului Patrick Ness.


Comentarii

  1. Deci nota 6? auzisem de bine de ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam da, un 5-6. Pai, are si premii si e laudata de lume, dar pur si simplu nu a fost pe placul meu. As fi vrut sa-mi placa mai mult mai ales ca aveam si asteptari mari, dar nu a fost asa grozava pe cat se spune... părerea mea. :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Asteptam parerile voastre!