Recenzie (Naluca si Naucul vol. 1) de Stacey Kade




Alona Dare, una dintre cele mai populare fete de la liceul unde invata, are o viata perfecta. Asta pana cand moare, calcata de autobuzul scolii. Sufletul ei insa ramane legat de pamant, astfel fiind blestemata sa bantuie pamantul ca fantoma. Cand observa ca Will Killian, un tip singuratic si cam ciudat, o poate vedea, incearca sa obtina ajutorul sau pentru a-si putea gasi linistea eterna. Dar Will nu o vede doar pe ea ci si sutele de alte fantome care il bantuie si care doresc sa obtina ajutorul sau prin efectuarea unor ultime dorinte. Will incearca sa evite fantomele pe cat posibil prin ascultarea muzicii, astfel nemaiputand sa le auda doleantele. Alona insa vrea cu orice pret ca Will sa o ajute. Dar oare de ce este Alona transportata oriunde  s-ar afla Will? Si ce e cu norul acela intunecat si dureros care apare din cand in cand in prezenta lui Will? Urmariti aventurile celor doi tineri in primul volum al seriei Naluca si Naucul de Stacey Kade.

Parerea mea / Detalii
  • Alona este o fata foarte superficiala, care-i considera pe cei care nu sunt populari "tonti", genul de fata cu viata perfecta, sefa a majoretelor, blonda, care este preocupata de aspectul fizic, cu un simt al modei impecabil, egocentrica, fitoasa, genul de fata pe care a-i ura-o instantaneu cand a-i vedea-o. Cred ca autoarea a folosit toate cliseele existente de fata populara pentru a crea-o pe Micuta Miss Perfecta Alona Dare. Insa moartea nu tine cont de popularitate cand te cheama la ea.
  • Perspectiva narativa este dubla, capitolele alternand odata din perspectiva Alonei, odata din a lui Will. Insa "vocea" Alonei nu este prea diferita de cea a lui WIll, nu exista particularitati care sa-i caracterizeze, modalitati indirecte prin care sa ne dam seama de cum este fiecare, atfel ca nu pare originala parerea lui de a ei. Fiecare doar povesteste prin ce trece la momentul respectiv, iar cand si Will incepe sa vorbeasca despre moda la fel ca Alona... mai da-o naibii.
  • Neavand incotro, Alona apeleaza la ajutorul lui Will, care dintr-odata i se pare mai frumos, cu pieptul mai lat, dintii mai albi si ochii de un albastru fascinant. Pana atunci il considera inferior ei in toate privintele, ba chiar scarbos.
    Fragment: "Chiar si moarta, eram mai populara decat el. Era un ratat sadea, cu o piele atat de palida incat practic stralucea, si cu par negru latos care-i atarna peste ochii de un albastru inspaimantator. Pe bune, erau asa de spalaciti, ca pareau aproape albi. Plus ca se purta ca un fraer, avand mereu casti la urechi si tragandu-si peste cap gluga de la hanorac, chiar si cand se afla in clasa. Zvonurile sustineau chiar ca-si petrecuse o vara intr-un ospiciu de pe undeva. Nu exista un nivel de popularitate indeajuns de coborat caruia sa-i apartina. Si el sa rada de mine?"
    Vreti sa cred ca dupa ce ca-l dispretuieste, se considera cu mult superioara lui si il jigneste se mai si infiripa o dragoste (in volumele urmatoare)?! Hai lasa-ma... din comportamentul de care da dovada Alona, nici nu merita ajutata.
  • Nu se ofera nici o poveste de fundal sau motiv care sa explice de ce Will poate intra in contact cu fantomele si ele la randul lor cu el. Stim doar ca ea moare, iar el incepe sa-i vada fantoma, printre multitudinea de alte fantome care-l bantuie. Convenabil, nu? Ca reclama aia tampita de la Disney Channel cu "Eu sunt fantoma si ea ne vede." *facepalm*
  • Subiectul este unul interesant, insa putea fi prezentat intr-o maniera mai serioasa. Alona isi face griji in privinta ei, se gandeste doar la ea si deloc la problemele in care intra Will. Ca deh... ce conteaza ca Will e pe cale sa fie internat la nebuni? Cea mai populara fata a lumii trebuie ajutata, nu? Ce naiba... Nu gasesc un public tinta pentru care sa fie adresata cartea, poate doar fetiscanelor de 12 ani care sa o gaseasca pe Alona un exemplu si care vor sa fie ca ea. Nu moarta... populara. O mare dezamagire cartea aceasta, iar daca vreodata vor aparea continuarile, nici nu vreau sa pun mana pe ele.
Alcatuirea cartii

18 capitole; 285 pagini

Fragmente

"Oamenii cred intotdeauna ca, daca esti simpatizata si draguta, scoala ti se pare un loc de joaca imens. Lucru care arata cat de prosti sunt oamenii. Cand esti aleasa regina balului de trei ani la rand, co-capitan al majoretelor si prima domnisoara de onoare la balul absolventilor, fiind inca eleva, exista si anumite responsabilitati si asteptari la care trebuie sa raspunzi. Cea mai mica deviere - sa te adresezi unei persoane neagreate, sa porti acelasi pulover pe care un coate-goale, intr-un moment rar de constientiare a modei, il poarta si el, sa cumperi un buger in locul unei salate, te poate arunca in mediocritate, sau chiar mai rau."

"Unii spuneau ca ea nu se uita niciodata pe unde mergea, asteptandu-se ca orice si oricine sa se dea la o parte din calea ei. Asa ca nu a fost atat un accident, cat aroganta ei cea care a terminat-o. Banuiam ca oamenii astia incercau sa ofere o morala celorlalti, transformand-o intr-o poveste pilduitoare, lectia fiind: Priviti in ambele sensuri. Si nu fiti asa afurisiti!

"Daca esti pozitiv, permiti sa treaca prin tine mai multa energie, ceea ce te ajuta sa stai aici. Energia negativa, cum ar fi lucrurile alea istete si rautacioase pe care le spui despre oameni, iti scot vlaga din tine, e asemenea unei baterii. Purtarea frumoasa te ajuta s-o reincarci."






Comentarii