Recenzie Blestemul Vraciului (Cronicile Wardstone vol. 2) de Joseph Delaney

Thomas si Vraciul sunt chemati in Horshaw, unde acestia trebuie sa nimiceasca un Spintecator. Victima Spintecatorului cade chiar fratele Vraciului, Gregory; acesta este ucis si urmeaza sa fie inmormantat in Priestown. Asadar, Tom si Vraciul se indreapta intr-acolo. Dar Priestown nu este un oras ca oricare altul. In catacombele din Priestown salasluieste o creatura infricosatoare si insetata de sange care poate controla mintile victimelor sale, numita Urgia. Pe langa aceasta, legea este facuta de Inchizitor, un tiran fanatic religios care acuza oamenii de vrajitorie si ii ucide arzandu-i pe rug, dupa care le fura bunurile. Parintele Cairns, aflat sub influenta Urgiei, il pacaleste pe Tom sa-i faca o vizita, dupa care il tine ostatic. Nici Vraciul nu o duce mai bine, fiind tinut captiv pana la judecata de catre Inchizitor. Si de parca asta nu era deajuns, blestemul pus pe capul Vraciului, "O sa mori intr-un loc intunecat, departe sub pamant, fara niciun prieten alaturi!"  pare sa se adevereasca din ce in ce mai mult. Vor mai scapa Vraciul si ucenicul sau si de data aceasta sau isi vor gasi sfarsitul in mainile bestiei si a Inchizitorului?

Parerea Mea / Detalii

  • Seria continua in mare stil. Cel de-al doilea volum al seriei Cronicile Wardstone este mult mai violent si mai intunecat decat primul. Ciudatul oras Priestown si catacombele sale va va face pielea de gaina, iar intalnirea cu Urgia va va produce un fior pe sira spinarii. 
  • Aventura Vraciului, a lui Tom si a lui Alice in lupta impotriva fortelor Intuericului va va tine captivi de-a lungul celor 430 de pagini, cum m-a tinut si pe mine. Ceea ce m-a dezamagit putin a fost atitudinea Vraciului fata de Alice, care a incercat doar sa ajute cat a putut, insa fiind o vrajitoare, este lesne de inteles de ce Vraciul este reticent in a se increde in ea. 
  • Observam o evolutie a personajului Alice, este mai puternica, hotarata si nu se da in laturi de la nimic pentru a-l proteja pe prietenul ei, Thomas. Nici Tom nu se lasa mai prejos, acesta desi este uneori mai indecis in privinta metodelor prin care ar putea sa razbeasca impotriva fortelor raului, isi urmeaza instinctele si face totul pentru a-i proteja pe cei pe care-i iubeste, aproape sacrificandu-se pentru binele celorlalti.


Fragmente

"Invatasem cum s-o scot la capat cu vrajitoarele, stafiile, duhurile rele si celelalte creaturi ale raului care bantuie noaptea. Dar oare eram pregatit si pentru incercarea asta? Era vorba despre un duh rau care trebuia inchis, ceea ce, daca treaba era facuta cum se cuvenea, avea sa se petreaca fara piedici. Il vazusem pe Vraci facand-o de doua ori. De fiecare data, tocmise oameni priceputi sa il ajute, iar treaba mersese snur. Dar misiunea mea de acum era putin diferita. Existau deja complicatii."



"Inchizitorul nu e prost [...]. Ii numeste pe oameni vbrajitori, ii matura din calea lui si le ia casele, pamanturile, si banii. Mai mult chiar, ii place ocupatia sa. Are sufletul intunecat. Spune ca face toate acestea ca sa scape Comitatul de vrajitoare, dar este mai crud decat oricare vrajitoare pe care am cunoscut-o vreodata - si asta spune multe."


Citat

"Frumusetea este o primejdie cumplita; il leaga pe un barbat mai strans decat un lant de argint pe o vrajitoare"



Alcatuirea cartii

22 de capitole, 430 pagini

Conflict principal

(Thomas J. Ward VS. Urgia)



Comanda cartea AICI

NOTA: 4.5/5



Comentarii